Jdi na obsah Jdi na menu
 


Špaldové krekry

27. 2. 2016
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje (panenského)
  • 100 ml vody
  • 1,5 čajové lžičky soli (dávám jen mořskou)
  • sezam na posypání

Vypracované těsto vyválíme, radýlkem rozkrájíme na libovolné tvary stejné velikosti (aby se nám souměrně pekly), posypeme sezamem a pečeme cca 15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

 

Sezamová semínka můžeme pokládat za jedny z nejzdravějších semínek. Mají velmi všestranný účinek. Doporučuje se konzumovat ho pravidelně. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině, slinivce a plicím. Výhodnější je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitamínů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.

 

Špaldová celozrnná mouka obsahuje veslké množství hořčíku, vitamíny B a vitamín B17, který působí jako prevence proti rakovině. Zrno pšenice špaldy není šlechtěno a tak obsahuje mnohem více důležitých živin pro lidský organismus než zrno klasické pšenice. Špaldová mouka obsahuje relativně hodně nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Dodává pečivu příjemnou oříškovou chuť. Touto moukou můžeme plně nahradit mouku bílou. Pokrm je tak mnohem výživnější.