Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celozrnné medové sušenky podle Petra Havlíčka

27. 2. 2016

 V hrnci si rozpustíme:

  • 150 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce vody
  • 1/3 hrnku třtinového cukru

pak přidáme:

  • 1 hrnek ovesných vloček (dávala jsem i špaldové, mohou být jakékoliv)
  • 1 hrnek celozrnné mouky (dávám špaldovou)
  • 1/2 hrnku kokosu
  • 1/2 hrnku sekaných oříšků ( já dávám 1:1 lískové oříšky a mandle
  • 1/2 hrnku sezamu (Luci, dočetla jsem se, že ten neloupaný je lepší, protože ve slupce je velký počet minerálů a vitamínů, tolik jich ten loupaný nemá)
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 lžička jedlé sody

Vše smícháme dohromady a tvoříme kuličky, které rozplácneme na placky. Pokládáme na pečící papír na plech. Dávám 4 vedle sebe v 6 řadách, pečením se zvětší. Pečeme cca 10 minut při teplotě cca 180 stupňů Celsia. Každá trouba peře jinak. Neupéct moc, jen dozlatova, pak vytáhnout, nechat chvilku na plechu, jsou křehké. Ukládám do plechovky.

Je to naše oblíbené zdravé mlsání.

Poměry ingrediencí lze měnit podle fantazie a také zásob, které máme doma. Já je většinou nechávám v tomto poměru s ohledem na autora. Proč měnit něco, co je úžasné. Jednou jsem přisypala sušené brusinky. Také dobré, ale už to tam dávat nebudu. :-)