Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí tvaroh

27. 2. 2016

Domácí tvaroh - varianta bez syřidla

 

Mléko nechám stát 2 dny při pokojové teplotě (na lince, sporáku). Krásně nám za tu dobu zkysne. Dá se odebrat zakysaná smetana z povrchu, ale to zásadně nedělám, chci tvaroh co nejtučnější.

Zkyslé mléko opravdu velmi pomalu zahříváme (mívám v hrnci se silným dnem na nejmenším hořáku, který je ztlumený). Zahříváme tak dlouho, dokud se bílkovina nesrazí. Pak scedíme syrovátku,m která je krásně nažloutlá. Tvaroh necháme okapat v gáze. (role gázy se kupuje ve zdravotnických potřebách za necelých sto korun).

Tvrdost tvarohu ovlivňuje teplota zahřívání. Čím chcete tvrdší tvaroh, tím více mléko zahřejte. Já nepřekračuji teplotu 50 stupňů Celsia a tvaroh se mi zdá krásně tvrdý, že by s ním šly posypat i meruňkové knedlíky.

 

Jen tak pro představu. Ze 2 litrů mléka mám cca 200 g tvarohu a zbytek syrovátku, kterou používám na rozkvašování chleba.

Syrovátka je mimochodem velmi zdravá a může se normálně vypít. V lednici nějakou dobu vydrží (ale u nás moc ne)

 

Domácí tvaroh - varianta se syřidlem 

 

Na 1 litr mléka stačí dát 1 kapku syřidla, ne více. Výroba se urychlí. Mléko nemusí stát na plotně 2 dny, ale zkysne již za tři hodiny. Postup výroby je stejný, výtěžnost je vyšší. Tento tvaroh je vhodný na výrobu domácí mozzarelly.