Domácí syrečky
-
řádně odkapaný tvrdý domácí tvaroh nebo kupovaný tvaroh na strouhání
-
není nutno: 1 kupovaný tvarůžek jako "startér"
-
Nepasterizované pivo, nebo syrovátku (odkape nám při domácí výrobě tvarohu)
-
Vhodnou nádobu a později prostor, kde je chladněji a nevadí tam ta "vůně"
Tvaroh nadrobíme do misky, můžeme, ale nemusíme přidat jeden kupovaný rozdrobený, nebo nastrouhaný syreček jeko "startér", zakryjeme (utěsníme) potravinářskou fólií a necháme asi tak 3 dny v normální pokojové teplotě zrát. Kontrolujeme pohledem, když se začínají "ostré hrany" tvarohu kulatit, zpracujeme vzniklou hmotu do požadovaného tvaru - např. zahňoucáme do tvaru válečku a nití nebo ostrým nožem nakrájíme kolečka budoucích syrečků, případně nacpeme do nějaké formičky a vyklopíme (na tvaru až tak nezáleží, ale výsledný objekt by měl mít přibližně rozměry kupovaných tvarůžků).
Takto připravené dáme na mřížku (nebo dřevěné prkénko) osychat po dobu zhruba 2 dnů - v místnosti by mělo být chladněji a kolem tvarůžků by měl proudit vzduch (ne do ledničky).
Pokud sušíme na mřížce, otáčíme jednou denně. Pokud na prkénku, otáčíme 2x denně.
Za zhruba 2 dny sušení syrečky namáčíme buď do nepasterizovaného piva, anebo do syrovátky - každý cca na půl minuty. Pak zase vyndáme a necháme další 2 dny sušit - otáčíme 1x-2x denně, podle toho, kde sušíme.
Namáčení ještě nejméně jednou, nebo dvakrát zopakujeme. - To znamená, že necháme další 2 dny sušit s otáčením, namočíme....sušíme...sušíme...namáčíme...
Hotové syrečky se poznají podle toho, že už začínají na povrchu "blemtat". V tu chvíli ukončíme proces sušení/namáčení, syrečky zabalíme a můžeme uložit na pár dní do chladu (do lednice), nebo rovnou začít s konzumací, nebo přípravou pomazánek.
Přibližné časování:
- příprava tvarohu a zrání v misce - 3 dny
- vytvoření syrečků a sušení - 2 dny
- 1. namáčení (po 1/2 minutě)
- sušení -2 dny
- 2. namáčení (po 1/2 minutě)
- sušení - 2 dny
- pokud je potřeba, další namáčení (po 1/2 minutě) a sušení