Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí jogurt

27. 2. 2016

Jogurt vyrábím z farmářského mléka. Jako očkovací látku používám selský bílý jogurt Hollandia.

Je možné použít i jogurtovou kulturu. Některé jsou k dostání v automatech u automatů s farmářským mlékem. Tyto kultury jsou však velmi drahé. Vyjdou na 60,- Kč na 1 litr mléka. Připočteme-li ještě 16 Kč za, dělá to 76,- Kč za suroviny, které nám dají 1 litr jogurtu. Tyto kultury je nutné skladovat v lednici při teplotě 5 - 9 stupňů Celsia. Jednu mám teď připravenou k použití, takže až budu mít vyzkoušeno, budu referovat.

 

Na co si musíme dát při výrobě jogurtu pozor:

  • sterilní prostředí
  • dodržení teploty
  • ochrana startéru před kontaminací - to znamená neotvírat očkovací látku nebo jogurt dříve než je nutné

 

Co budeme potřebovat:

  • 1 l farmářskiého mléka
  • očkovací látku, já používám jogurt Hollandia
  • hrnec se silným dnem
  • teploměr
  • čisté, sterilizované sklenice
  • deku, peřinu

 

Postup:

Já nejprve mléko zahřeji na 85 stupňů Celsia. Teplotu kontroluji teploměrem.

Nechám ho vychladit na 55 stupňů Celsia. Teplota při výrobě jogurtu nesmí být vyšší. Teplota však nesmí být nižší než 37 stupňů Celsia.

Jakmile je optimální teplota - co nejblíže 55 stupňů, přidáme očkovací látku, Na 1 litr dávám 2 polévkové lžíce jogurtu.  Zamíchám a vlévám do řádně vymyté, sterilní sklenice a do jedné malé skleničky, ve které budu mít jočkovací ogurt na další várku. Sklenice zavřu, zabalím do deky a dám do peřin. Čím déle se podaří udržet teplotu, tím lépe. Jogurt tím bude hustší. 

Já dělám jogurt ráno a nechávám ho do odpoledne v peřinách. Je možné mo uložit do polystyrenu.

 

Pokud chcete jogurt hustší:

  • do 1 litru mléka přidejte 1 lžíci sušeného mléka
  • pokud vám nevadí tučnější jogurt, přidejte do mléka smetanu nebo šlehačku

 

Takto připravený jogurt by měl vydržet v lednici i měsíc, ale to odzkoušeno nemám. Dělám vždy takové množství, o kterém vím, že do týdne spotřebuji. Tak vlastně připravuji všechno.