Rohlíky ala 80. léta - z droždí i kvásku
Kvásková varianta:
- 250 ml vlažné vody
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1 polévková lžíce kvásku (20 g)
- 500 g polohrubé mouky
- 10 g cukru
- 10 g soli
V míse necháme cca 12 hodin předem rozkvasit 1/3 mouky (166 g) , 1/3 vody (83 ml) a polévkovou lžíci kvásku (20 g).
Pak do kvásku přidáme 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla a vymícháme těsto se zbytkem surovin. Necháme cca 2 hodiny kynout.
Těsto rozdělíme na 10 stejných dílků ( já to vážím na váze, je to 10 x 81 g), udělám bochánky, které překládám a stáčím (viz video).
Po vykynutí vyválím a tvaruji housky (viz video), které zastříkám vodou a nechám opět vykynout. Před pečením v dobře rozpálené troubě na maximum znovu potírám vodou. Troubu zastříknu hrnkem vody stejně jako při pečení chleba.
Délka pečení 10 - 12 minut.
Fotopostup:
i