Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rohlíky ala 80. léta - z droždí i kvásku

27. 2. 2016

Kvásková varianta:

  • 250 ml vlažné vody
  • 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
  • 1 polévková lžíce kvásku (20 g)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 10 g cukru
  • 10 g soli

 

V míse necháme cca 12 hodin předem rozkvasit 1/3 mouky (166 g) , 1/3 vody (83 ml) a polévkovou lžíci kvásku (20 g). 

Pak do kvásku  přidáme 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla a vymícháme těsto se zbytkem surovin. Necháme cca 2 hodiny kynout. 

Těsto rozdělíme na 10 stejných dílků ( já to vážím na váze, je to 10 x 81 g), udělám bochánky, které překládám a stáčím (viz video). 

 

 

Po vykynutí vyválím a tvaruji housky (viz video), které zastříkám vodou a nechám opět vykynout. Před pečením v dobře rozpálené troubě na maximum znovu potírám vodou. Troubu zastříknu hrnkem vody stejně jako při pečení chleba.

 

 

Délka pečení 10 - 12 minut.

 

 

Fotopostup:

i