Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baklawa

27. 2. 2016
  • 00 g listového těsta
  • na potření 250 g rozpuštěného másla

Náplň:

  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  •  4 hrnky mletých mandlí
  • 1/4 lžíce mletého hřebíčku

Sirup:

  • 2 ks citronu
  • 2 hrnky vody
  • 2 hrnky hnědého cukru

 

V míse smícháme mandle, cukr, skořici a hřebíček. Trochou másla vymažeme menší pečicí plech. Pláty listového těsta vyndáme na pracovní plochu, rozválíme, poté jeden z nich přeneseme do pekáčku, pomažeme máslem a naneseme část mandlí. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pouze pomažeme máslem.

 

Baklavu nyní dáme na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia. Ztuhlou baklavu nakrojíme ostrým nožem na kosočtverce.

 

Baklavu následně pečeme asi 35 - 40 minut.

 

Mezitím v hlubokém hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a kůru ze dvou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a zvolna vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citronovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce čerstvé vymačkané citronové šťávy. Důkladně zamícháme a odstavíme z ohně. 

 

Když je baklava hotová, vyndáme ji z trouby a nalijeme na nmi horký sirup. Necháme 30 minut odležet a chladnout a poté znovu obnovíme kosočtvercové řezy.