Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. První pečení

27. 2. 2016

Budete péct svůj první kváskový chleba.

Můžete si vybrat hnětený (bývá doporučován jako první, mně však nevyhovoval, i když jsem s ním také začínala, ale nikdy mi tak krásně nevyběhl) a hnětený.

Kamarádkám ukazuji hned na začátku chléb hnětený a přidávám k tomu osvědčené recepty, které bych mohla nazvat startovací. Tyto chleby mi vždy vyšly.

 

Co všechno potřebujete? 

  1. Kvásek - buď si ho vypěstujete sami (pokud budete péci déle, je to otázka cti, budete si chtít dokázat, že to také dovedete.), ale chvilku to trvá a nemusí se povést hned na poprvé. Pro začátek je lepší si nějaký sehnat na www.pecempecen.cz. Vyberete si předávací místo, které vám nejvíce vyhovuje a domluvíte předání. Za několik týdnů se jistě i vy zaregistrujete a začnete tento skvost rozdávat také.
  2. Mouku - vhodný typ podle receptu, který si vyberete. Pro začátek vám bude stačit chlebová mouka pšeničná a žitná (v supermarketech se prodávají v cenové relaci okolo 20,- Kč). Později začnete zkoušet různé druhy a také začnete hledat, kde je mouka levnější. Já jsem začala kupovat mouku ve mlýně, kde je mouka kvalitní, čerstvá a za poloviční cenu. Nejprve jsem se bála koupit desetikilové balení, ale nyní mám doma standardně 30 kilogramů. Pšeničná mouka ubývá daleko rychleji než žitná, protože ji potřebuji více. 10 kilo mi vydrží tak 1 měsíc.
  3. Cedník (nahradí ošatku) - každý není takový blázen, aby hned utíkal a sháněl ošatku. Opravdu ji může nahradit cedník vyložený silně pomoučenou hrubou utěrkou. Já jsem v něm ale nikdy těsto nezakládala, protože jsem právě ten blázen, který si koupil postupně 6 různých tvarů, velikostí a také z různého materiálu. Mám už i jednu, kterou jsem si sama upletla z žitné slámy.

 

Pročtěte si recept a propočítejte, kdy je pro vás výhodné založit kvásek. Pokud chodíte do práce, je dobré to udělat ráno. Já si všechny potřebné ingredience nachystám již večer, abych se ráno nezdržovala odvažováním. Všechno potřebné ráno kolem šesté hodiny jen smíchám v míse dohromady, přikryji potravinovou fólií a nechám být do odpoledne. Odpoledne bývá kvásek připravený k pečení. Začínám tak kolem čtvrté, páté. Poněvadž mám pekárnu, zadělávám těsto v ní. Zkoušela jsem několik variant hnětení. Rychlé, kdy je těsto připravené už za 45 minut a pomalé, kdy mám těsto zahřáté a vykynuté po více než dvou hodinách (2:20). Těsto pak přeložím a chléb stočím do tvaru ošatky, ve které bude kynout. Celou ošatku s těstem dám do velkého mikrotenového sáčku a nechám vykynout cca 2 hodiny. Záleží na počasí. V létě jede kvásek jako divý, protože je teplo, v zimě je to pomalejší. Ošatku je nutné před použitím řádně vysypat celozrnou moukou, semínky nebo výborné jsou také otruby, kůrka po nich je ještě křupavější.

 

Skvělé video, jak překládat a stáčet chléb je na www.youtube.com - pečení chleba v 10 bodech od Miroslava Mitruse, není špatné se na něho podívat. Fakt je ten, že já jsem viděla jen 2 body, které jsem potřebovala. Na youtube naleznete jistě více videí k tomuto tématu, stejně tak rady, jak péct chleba. Některé si i protiřečí, tak je dobré si to prostě vyzkoušet. 

 

PŘIPRAVTE SE NA TO, ŽE SE VÁM PRVNÍ PEČENÍ TŘEBA NEPOVEDE. ANI DRUHÉ, ANI TŘETÍ. NEPODLÉHEJTE PANICE A VYTRVEJTE. 

TAKÉ SE VÁM MŮŽE STÁT, ŽE UŽ PEČETE CELKEM DLOUHO A NAJEDNOU SE VÁM NEDAŘÍ. ZKUSTE TŘEBA VÍCEKRÁT PO SOBĚ OŽIVIT KVÁSEK, VYCHYTAT TEPLOTU, DÉLKU KYNUTÍ. ZA NĚJAKOU DOBU TO BUDE ZASE OK.

 

Těsto kyne buď v ošatce vysypané celozrnnou moukou nebo i Solamylem (v tom se určitě nepřilepí!) nebo v cedníku s hodně vysypanou hrubší utěrkou. V obou případech je přikrytý igelitem, aby neokoral. Někdo přikrývá mokrou utěrkou. Cca po dvou hodinách je chléb připravený k pečení.

 

Musíte řádně rozpálit troubu na maximum. Rozpalte i plech, na který těsto vyklopíte. Pečící papír dejte na plech těsně před vyklopením těsta z ošatky, jinak se vám papír připálí. Plech nevydělávejte, aby se neochladil, hrozí, že vám tak chleba praskne odspodu. Pracujte rychle, ale ne zbrkle, abyste se nepopálili o plech nebo o troubu. Pokud plech vyděláte, nechte ho na dvířkách, která jsou také horká, takže se vám plech tak rychle neochladí. Chléb můžete po vyklopení nařezat obyčejnou žiletkou, kterou rozhodně nenaleznete v supermarketu. Mají je pouze v obyčejné drogerii nebo v drogerii Teta, v DM-ku jsem je fakt neviděla. Nařezání chleba zabrání jeho prasknutí. To však nemusí být na škodu. V místě prasknutí je kůrka krásně křupavá.

 

Když vkládáte plech do trouby, zapařte ji (zapařením touby se tvoří křupavější kůrka). Vylejte do ní hrnek vody, ale pozor, ne na dno, poškodili byste si troubu. Já mám v troubě na dně mělký plech, na který vodu naleji. Pokud nechcete vylívat vodu do trouby, vložte do ní hrnec s vřící vodou a nechte ho v ní prvních 15 minut, kdy pečete na maximum. Pak ji vydělejte a ztlumte teplotu na 200 stupňů. Teploty se mohou lišit. Každá trouba peče jinak, takže je dobré si to zpočátku pohlídat. Při snížené teplotě obvykle peču chleba dalších 30 - 35 minut. Celková doba mého pečení je tedy 45 - 50 minut.

Po této době chleba vytáhnu a nechám ho vychladit na mřížce. Nekrájejte ho aspoň hodinu, jinak vám klesne a bude se lepit. Někdy po vytažení ještě chléb mírně zastříkám rozprašovačem vodou, někdy ho nechám tak, podle nálady. Přikryji ho utěrkou a když je upečený třeba kolem desáté večer, klidně ho tak nechám na mřížce do rána. 

 

Chléb skladuji v nerezovém chlebníku zabalený v utěrce. Vydržel by dlouho, kdyby se do té doby nesnědl. Vzala jsem si 3 bochníky na dovolenou a tam vydržel krásně bez toho, že by zplesnivěl nebo ztvrdl 7 dní, než jsme ho snědli. Uvádí se, že vydrží i 14 dní. Někdy bych to chtěla zkusit - v rámci experimentu, ale vždycky na to zapomenu a všchno sníme.

 

Přikládám svůj osvědčený recept, který nikdy nezklame. Další recepty najdete v receptech.Tutovka je také chleba od Luboše (jméno jsem nechala tak, jak jsem chleba dostala) a další osvědčený je bramborovo-pšenično-žitný

Celokváskový podmáslový chléb - recept je převzaný z pekarnomanie.cz

Nechám rozkvasit (ráno než jdu do práce) - kvasí cca 10 - 12 hodin

  • 80 g žitného kvásku
  • 330 g vody
  • 300g žitné mouky chlebové 
Poté přidám :
  • 200 g podmáslí
  • 3 - 3,5 čajové lžičky soli (dávám mořskou)
  • 2 čajové lžičky kmínu (celý nebo drcený nebo i chlebové koření - podle nálady)
  • 1 čajová lžička cukru (i když jsem zastánce zdravé výživy, dávám bílý - krupice ne třtinový)
  • 2 čajové lžičky oleje (někdy slunečnicového, někdy olivového, řepkového za studena lisovaného, sezamového...)
  • 520 - 540 g hladké mouky - dávám pšeničnou chlebovou, může být i obyčejná hladká (mouku vždy prosévám, aby se rozdýchala), doporučuji dát zpočátku mouky více, aby bylo těsto pevnější a neroztékalo se

Umícháme volnější těsto (nechávám ho na dlouhý program v pekárně - 2:20 hod.), pak propracujeme bochník, necháme vykynout a pečeme v rozehřáté troubě 20 minut na maximum (já mám 250 stupňů), vlévám vodu a po 15 minutách ztlumím na 200 stupňů a peču dalších 30 minut.