Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. Jak pečovat o kvásek

27. 2. 2016

Přinesli jste si svůj první kvásek. Najednou nevíte, co s ním dělat. Nezoufejte, touto fází si prošli asi všichni pekaři. 

 

PŘIKRMOVÁNÍ

Kvásek mám v zavařovací sklenici v lednici přikrytý víčkem (je na něm pouze položeno, zavírám ho jen tehdy, když ho přenáším z domu.)

Přikrmuji ho, kdykoliv peču. Ze sklenice odeberu množství kvásku (může se mu říkat mateřský) podle receptu a hned přidám stejný podíl celozrnné žitné jemně mleté mouky a vody. Pokud tedy beru ze sklenice 80 g kvásku, přidám 40 g mouky a 40 g vody. Já už to nevážím, dělám to od oka, ale zpočátku jsem poctivě odvažovala. Všechno zamíchám a nechám stát na stole v kuchyni. Pokud jsem doma, cca po třech hodinách, když kvásek vzejde, uložím sklenici zpět do ledničky a zde je připravena k dalšímu použití. Pokud oživuji ráno před odchodem do práce, uložím skleničku s kváskem do ledničky po návratu z práce. Není třeba se stresovat časem. V lednici se proces kvašení zpomalí a kvásek zde vydrží bez přikrmení klidně týden.

Někdo volí jiný postup oživování. Má v lednici 1 - 2 lžičky kvásku, ty celé odebere při rozkvašování na chleba a potom, co mu vzejde kvásek, odebere 1 - 2 lžičky do skleničky a uloží zpět do lednice. Každému vyhovuje něco jiného. Já bych určitě zapomněla část odebrat, takže bych si ho jistě celý upekla. Takže jak říkám, záleží na tom, co komu vyhovuje.

Někdy se stane, že je kvásek "unavený" a nepracuje podle našich představ. Doporučuji oživit 3x za sebou (např. v průběhu 2 dní). Začne opět probublávat.

 

PŘIKRMOVÁNÍ PŘED DOVOLENOU

Před odjezdem na dovolenou zahustěte kvásek co možná nejvíce a uložte do lednice. Protože lednici vypínáme, tráví náš kvásek svoji dovolenou v lednici na víno, kterou máme zapnutou nonstop. Vydržel tam 16 dní. Po té době jsem ho 2 x oživila a krásně se rozjel, i když jsem z toho měla strach, protože byl velmi řídký a nezdál se mi.
 
 
 
ZMRAZENÍ, USUŠENÍ
Kvásek je možné také zamrazit nebo usušit a z toho potom znovu "rozjet" 
 
 

kvasek.jpg