Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pralinky

27. 2. 2016

Pralinky z formiček:

Doporučuji použít silikonové formičky. Je dobré je před použitím promazat olejem a zbylý olej vytřít vytovým tamponem. Čokoláda se pak lépe vydělává.

Nad párou (opravdu to dělám tak, aby se skleněná nádoba nedotýkala vody) rozpustíme čokoládu (tmavou, mléčnou, bílou, nebo oblíbenou, třeba oříškovou..., nalít trošku do formičky, potřít i stěny, počkat, až téměř ztuhne, dát náplň, vychladit a uzavřít vrstvou čokolády. S formičkou je dobré vodorovně trošku zatřást – posunem po stole, aby se uhladil povrch. Necháme zcela ztuhnout a pralinky opatrně vyjmeme.

Je možno také nedávat náplň, ale místo toho dát třeba oříšek, hrozinky a podobně, nebo pralinku udělat jako vrstvy různě barevné čokolády, popřípadě celou udlít jen z oblíbené čokolády – to pak je možno naráz, bez vrstvení.

 

Pokud děláte volně tvarované, pak je postup tento:

Z náplně vytvoříme tvar (třeba kuličku, váleček, nebo jiný, ne moc složitý) necháme vychladit, z budoucí spodní strany napíchneme opatrně na jehlici nebo špejli, nebo párátko a namáčíme do rozpuštěné čokolády – zase dle oblíbenosti a chuti. Namočené opatrně stáhneme, abychom nepoškodili polevu a dáme ztuhnout na pečící papír, nebo potravinovou fólii. NEBO: ihned po namočení do čokolády ještě obalíme např. v krokantu, strouhaném kokosu, kakau... a necháme ztuhnout na fólii nebo pečícím papíru.

 

Domácí pralinky jsou určeny k rychlé spotřebě, nikoli ke skladování, čili co se týká náplně, můžeme použít takřka cokoliv, "co se nezkazí, než se to sní". Takže je možno použít:

1)    Máslové krémy, které nejsou ničím nastavované (mám na mysli nastavení kaší, podinkem a pod.)

2)    Hrozinky, nebo další sušené ovoce (namočené na pár hodin do kvalitního alkoholu chutná lépe) ;-)

3)    Višně, nebo třešně, či jiné ovoce naložené v alkoholu

4)    Domácí marmeládu, která je dostatečně ztuhlá

5)    Karamel a karamelové krémy

6)    Krémy z rozpuštěné čokolády

7)    Pro tvarované pralinky je možno použít jako základ "těstíčko např. z pomletého sušeného ovoce s trochou másla a rozdrcených máslových sušenek, nebo kokos smíchaný s cukrem a kondenzovaným mlékem nebo různé další "těstíčka" (inspirace ve vánočním nepečeném cukroví je hromada) Hlavně, aby se výsledný tvar udržel pohromadě, když se bude namáčet :-) Také želé je možno namáčet do čokolády a doplnit tím domácí bomboniéru.

8)    Pokud víte, že se pralinky snědí do druhého dne, je možno použít i některé druhy čerstvého ovoce. Ale moc nedoporučuji (někdo může neodolat, schovat a zkazí se...)

 

Krémy:

* Whisky krém z čokolády: nad párou rozpustíme 30g tmavé (50%) čokolády, přidáme 1 rovnou pol. lžíci másla a 2cl whisky a rozšleháme. Případně dosladíme (ale opatrně, cukr to zředí).

* Citrónový krém: 100g másla, 2 lžíce mletého cukru, šťáva a nastrouhaná kůra z ½ citrónu – vše vyšlehat na hladký krém

* Karamelový krém – zkaramelizované slazené kondenzované mléko (získáme tak, že zavřenou konzervu vaříme 2 hodiny ve vodní lázni. Otevíráme až po vychlazení na pokojovou teplotu.) rozšleháme společně s máslem.

* Další oblíbené krémy na máslovém základě  :-)

 

Tipy:

* V bomboniérce hezky působí různé kombinace, tak je lepší od každé pralinky udělat jen pár. Proto i krémy je lepší udělat jen v malém množství.

* Pralinky je dobré i tvarově, nebo barevně odlišit, aby se dalo poznat, co je kde.

* Každý má jinou chuť, tak je dobré si napřed ochutnat, co dáváte dohromady, zda to "ladí".

* Často bývá méně více – takže kombinovat tak, aby výsledek nebyl "přeplácaný"

 

pralinky1.jpg