Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládové lanýže z bílém, mléčné i hořké čokolády.

27. 2. 2016

Lanýže z bílé čokolády
 

  • 200g bílé čokolády
  • 200g másla
  • 100g smetany (dávám smetanu ke šlehání)
  • 50g medu
  • 100g cukru

Ohřejeme smetanu. V ní necháme rozpustit máslo, med a cukr. Odstavíme z plamene a do směsi nalámeme bílou čokoládu. Promícháváme tak dlouho, až se čokoláda rozpustí. Směs necháme vychladnout (nejlépe přes noc). Poté našleháme. Pokud chceme, můžeme do části směsi přidat např. pomerančové aroma.

Vytvarujeme kuličky, které následně namáčíme v rozpuštěné čokoládě (jedno v jaké, já upřednostňuji vysokoprocentní, aby to nebylo moc sladké.)

 

Lanýže z hořské a mléčné čokolády

 

  • 175ml smetany (šlehačky)
  • 15g medu
  • 200g hořké čokolády
  • 75g mléčné čokolády
  • 30g whisky
  • 20g másla

Smetanu s medem přivedeme k varu, odstavíme, přidáme máslo a nalámanou čokoládu, průběžně promícháváme a nakonec přidáme whisky. Necháváme ztuhnout do druhého dne a tvarujeme kuličky. Obalujeme v čokoládě (v kakau, skořici nebo kokosu).