Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí šunka

27. 2. 2016
Do mého šunkovaru dávám po zkušenosti 1, 1 kg masa. Je určen sice na 1 kg, ale když dám masa více, sice ho zavírám o chvilku déle, ale šunka je hezky slisovaná bez vzduchových bublin. Více masa jsem tam také dostala, ale zase zbytečně vytéká šťáva a tak je také potřeba.
 
  • 1,1 kg masa (drůbeží, vepřové - nám nejvíce chutná kuřecí nebo z vepřové kýty, může být však i z plece)
  • 25 g mořské soli
  • 1 čajová lžička medu (nebo 1 lžička cukru moučka)
  • 1 dcl vody

 

Stejně jako s chlebem, s výrobou jogurtu a dalšími recepty je několik možností, jak postupovat. Já nakrájím maso na malé kostičky (cca 1 x 1 cm), místo cukru dávám med. Vím, že cukr se musí dát jen moučka, ale můj cukr moučka bydlí dohromady s vanilkovým luskem a to by šunce určitě nelahodilo. Přidám 1 dcl vody a hnětu rukou cca 15 minut. Hníst se dá i hnětacími háky u šlehače nebo v pekárně nebo v robotu. Vše mám od začátku v krabičce, která je s víkem a tu pak uložím na 2 dny do lednice. Během těchto dní ještě 2 x krátce prohnětu. Teprve pak dávám vše po malých kouscích do sáčku, který vkládám do šunkovaru. Snažím se to tam natlačit tak, aby tam nebyly vzduchové bubliny.

 

Buď vařím 2 hodiny ve vodě, jejíž teplota nesmí!!! překročit teplotu 80 stupňů - lepší je to mít na 75 nebo se mi osvědčilo vložit šunkovar do trouby, která je zahřátá na 80 stupňů (spíše 75) a tam to nechám 3 hodiny. Zde to nemusím hlídat. Vím, že lidé vaří šunku také v zavařovacím hrnci. Také jsem četla, že ji někdo vaří v troubě v nádobě s vodou, ale to jsem nezkoušela.

 

Každopádně po uvaření šunkovar vytáhnu a nechám cca 1/2 hodiny vychladnout. Pak teprve šunkovar otevřu a opět nechám cca 1 hodinu. V té době se šťáva opět zčásti vsákne do masa. Pak už šunku vydělám, zabalím do alobalu a uložím do lednice. Elektrickým kráječem jdou nakrájet krásně tenká kolečka.

 

KDE KOUPIT ŠUNKOVAR?

Nakupovala jsem na internetu: www.odkulinare.cz - šunkovar je nerezový, pouze teploměr není ve stupních Celsia, ale ve Farenheitech, ale je tam tabulka převodů. Já ho stejně nepotřebuji, používám zavařovací. Doporučuji objednat také náhradní sáčky.

 

KDE KOUPIT NÁHRADNÍ SÁČKY?

Kupuji ji na www.kasa.cz a osobně vyzvedávám, je to bez poplatku a vedle práce. Dá se také objednat na www.euronics.cz a také vyzvednout na pobočce. Sem tam mají v domácích potřebách, např v Brně u Vichra.

 

TIP:

Zkusila jsem udělat šunku z kuřecích stehenních řízků. Velmi mě překvapila. Byla krásně šťavnatá.

Nejvíce se mi osvědčila kombinace kuřecích prsních řízků s kuřecími stehenními řízky. Šunka není tak moc suchá jako z prsních a má i skvělou konzistenci.